"Pyhiinvaellus voidaan ajatella ulospäin suuntautuvaksi mystiikaksi,
aivan kuten mystiikka on sisäänpäin suuntautunutta pyhiinvaellusta."
(Edith & Victor Turner, 1978)

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Pyhä ja pyhiinvaellus

Yksi päivä pyhitettiin, jotta muistettaisiin, että kaikki päivät ovat pyhiä.
Yksi ihminen pyhitettiin, jotta muistettaisiin, että kaikki ihmiset ovat pyhiä.
- Anthony de Mellon kertoma vanha viisaus

Rajattu pyhä auttaa meitä suuntautumaan kohti rajaamatonta, rajatonta Pyhää. Pyhiinvaellus vie pohtimaan pyhän luonnetta, liittyen myös kirkon painopistealueeseen 2010-12.

Pyhiinvaellus on rajausta

Pyhiinvaelluksessa rajataan tietty matka ja aika. Moderni pyhiinvaeltaja ei ehkä useinkaan ajattele matkalle lähtiessään, että hän pyhittää aikaa ja matkaa rajauksen kautta. Mutta useimmat pyhiinvaeltajat kertovat matkansa päätyttyä, että he ovat kokeneet pyhää. Hyvänä esimerkkinä toimii kenties kuuluisimman pyhiinvaelluksen, Santiagon tien, päätöskysely. Suuri enemmistö ilmoittaa matkansa syyksi – tai oikeastaan seuraukseksi! – uskonnollisuuden kokemuksen. Vaikka liikkeelle olisi lähdetty uteliaisuudesta, kokemuksen halusta ja liikuntaa arvostaen, näihin elementteihin yhdistyy matkalla pyhän kohtaaminen.

Rajaus on uskonnollisuudessa keskeinen piirre. Eivätkö hartaushetket ole rajattuja aikoja? Eikö alttari ole rajattu pyhän kohtaamista auttava paikka?

Rajaaminen palvelee rajausten ulkopuolista aikaa. Edes luostareissa ei vietetä kaiken aikaa hartaushetkiä: tiettyinä aikoina ne rytmittävät päivää, ilmaisevat koko päivän yhteyden pyhään rajausten kautta.

Pyhiinvaellus on myös rajaus, joka palvelee rajauksen ulkopuolista aikaa. Pyhiinvaelluksella on tarkoitus itsessään, mutta ennen kaikkea koko kokonaisuudessa. Arjesta irrottaudutaan, jotta palveltaisiin arkea.

Pyhiinvaellus pelkistää olennaiseen

Pyhiinvaeltaja rajaa tietyn ajan ja matkan vaelluksekseen. Tämä aika ja matka osoittavat, mikä on lopulta olennaista. Pyhiinvaeltaja luopuu paitsi tavallisen arjen vastuista, myös helpotuksista. Hän pelkistää kantamuksensa olennaisimpaan, viimeistään matkan aikana ja kantapään (sekä olkapään) kautta.

Kun riisuuntuu ylimääräisestä, paljastuu aidoin. Tämä ilmenee sekä elämän perusasioiden suhteen että ihmisen perusolemuksen suhteen. Miltä leipä maistuu pitkän kulkemisen jälkeen? Sangen erilaiselta kuin kotona, etenkin jos ruoka-astiat ovat siellä kovin täydet. Raikas vesi osoittaa arvonsa ja perusmerkityksensä. Toisten apu tarvittaessa, riittävä lepo, terveys, puhtaus; perusasioiden valtava arvo kirkastuu.

Riisuuntuessaan turhista tavaroista ja sellaisista tavoista, jotka eivät ole välttämättömiä, ihminen pääsee ja joutuu kosketuksiin aidoimman itsensä kanssa. Monet pyhiinvaeltajat kertovat, kuinka mieltä syvältä painaneet asiat nousevat matkan edetessä pintaan. Ihminen huomaa, mitä hän on piilottanut arjen kiireiden tai kulutustottumusten alle. Sekä vaikeat asiat että kaikista tärkeimmät hyvät asiat nousevat pintaan. (Hyvänä esimerkkinä tästä toimi Ylen Löytöretki-televisiosarja Santiagon tien kulkijoista.) Pyhiinvaeltaja matkaa olennaiseen itsessänsä, koko elämässään.

Pyhiinvaellus on kokonaisvaltaista kulkemista

Pyhiinvaellus vie ihmisen tietyn aitouden äärelle. Vaeltaja kohtaa aidon itsensä, ja ihmisen aidon tilanteen: luonnon osana olemisen.

Pyhiinvaellus vie ikiaikaiseen elämäntapaan: fyysiseen rasitukseen ja luonnonvoimien välittömään kohtaamiseen. Tämän merkitys korostuu nykyaikana, jolloin toimistotyöt ja kaupunkiasunnot vieraannuttavat ihmisiä luonnonelementeistä. Fyysinen rasitus, joka muinaisille pyhiinvaeltajille saattoi olla kohtalokasta, on moderneille vaeltajille keino saavuttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Pyhiinvaellus muistuttaa täten ruumiin ja sielun yhteenkuuluvuudesta. Pyhän kokemisessa ihminen on kokonaisvaltaisessa puhuttelussa. Kenties erityisesti protestanteille, joiden uskonto on keskittynyt kuullun ja luetun Sanan keskeiseen merkitykseen, tämä käytännöllinen tekeminen muodostuu olennaisen vaikuttavaksi. Vanhaan kristilliseen perinteeseen kuuluu usko siitä, että Jumalan Sana vaikuttaa maailmassa lukuisin tavoin.

Pyhiinvaellus vie elämän rytmiin

Rytmi on eräänlainen rajaus: säännöllinen jaottelu kokonaisuuden sisällä. Rytmin voi nähdä (ja kuulla!) hyvin keskeisenä elämää kuvaavana terminä. Luonnonelementeillä on tietyt rytminsä, sekä fyysiset että ajalliset. Ihminenkin perustuu rytmeille, sydämestä ja hengityksestä alkaen.

Biologisesti ihminen on kasvanut ikiaikaisesti osana luonnon rytmejä: vuodenaikoja, päivänaikoja. Pyhiinvaellus vie näiden kohtaamiseen, ja yleensäkin rytmikkääseen elämään. Useimmille kulkijoille muodostuu tietty rytmi. Elämään tulee säännöllinen jaottelu: ei irroittava, vaan jäsentävä. Musiikin rytmin kaltainen; luonnon rytmien kaltainen.

Nouseminen aamulla tiettyyn aikaan; tietyt aamurutiinit; kulkeminen; ruokatauot, mahdollisesti rukoushetket; saapuminen päivän kulkemisen jälkeen majapaikkaan, tietyt majoitusrutiinit ja iltarutiinit; unen kutsu. Moni pyhiinvaeltaja korostaa rytmin kokonaisvaltaista hyvää tuottavaa merkitystä ja pyrkii seurauksena myös jäsentämään arkielämäänsä rytmikkäästi. Sama rytmin tuoma hyvinvointi huomataan yleisesti seurakunnallisessa toiminnassa: hiljaisuuden retriiteissä, rippileireillä, lasten kerhoissa tai leireillä jne.

Ihminen on ammoisista ajoista saakka elänyt rytmiä todeksi myös laulamalla, musisoimalla. Perusrytmin halki kulkee melodia, sävelten tietty (rajattu!) matka. Kenties yksi länsimaiden suuria heikkouksia on, että kotona ja töissä laulaminen on vähentynyt lyhyessä ajassa lähes olemattomiin.

Uskontoon liittyy olennaisesti musiikki, myös pyhiinvaelluksiin. Jalkojen tasaisesta kulkurytmistä muodostuu itsestään perusrytmi, johon mieli ja usein myös suu alkavat muodostaa melodiaa. Pyhiinvaeltaja liittyy lauluun. Ruumis ja mieli eräällä tavalla nähtynä rukoilevat kulkiessaan, hengittäessään.

Pyhiinvaellus on yksilöllistä mutta yhteisöllistä

Pyhiinvaelluksen uuden suosion syitä on nähty siinä, että se vastaa modernin uskonnollisuuden tiettyjä peruspiirteitä. Nykyaikana korostuvat pitkäjänteisen sitoutumisen sijaan hetkellinen osallistuminen ja yhteisöjen sijaan yksilöllisyys.

Onko pyhiinvaeltaja yksilöllisyyden perikuva? Oman tiensä kulkija, itsensä etsijä, auktoriteeteista riippumaton vaeltaja? Yhtäältä, kyllä; mutta samaan aikaan ei.

Pyhiinvaelluksen yksi keskeinen piirre on nimittäin itseä suurempaan liittyminen. Tähän vaikuttaa luonnon yhtenä osana kulkeminen, joka vaelluksella kirkastuu, mutta myös ihmisyhteisöön liittyminen; ja lopulta koko luomakunnan kattavan Kirkon yhteyteen liittyminen.

Pyhiinvaeltaja liittyy sukupolvien ketjuun. Matka vie hänet olennaisimpien asioiden käsittelemiseen: myös väistämättä sijoittamaan itsensä häntä ennen ja hänen jälkeensä kulkevien vaeltajaketjuun. Pyhiinvaeltaja vaikuttuu siitä, että hän kulkee ikivanhaa tietä; samaa, jota hänen esi-isänsä ovat kulkeneet.

Pyhiinvaeltaja ymmärtää sisimmässään, että hän ei itse ole luonut tietä, jota hän kulkee. Kulkiessaan hän liittyy suureen yhteisöön, jonka yhteenliittäjä on pohjimmiltaan Ihmistä Suurempi. Kristillinen pyhiinvaellus sisältää aina jonkinlaisen yhteyden uskon perintöön, oli tämä yhteys sitten ilmiselvästi tai sisäisesti läsnä. Joku vaeltaa rukoushetkien ja Raamatunluvun rytmittämänä, osallistuu jumalanpalveluksiin tai vain vaikuttuu esimerkiksi Santiagon tien ikivanhasta kristillisestä historiasta, joka elää tiessä ja kaikessa sen ympärillä. Jollekulle toiselle yksinäinen vaellus Lapin tuntureilla saa pyhiinvaelluksen merkityksen: hän kantaa sisimmässään kaikkea kristillistä kasvatusta ja vaikutusta, kävelee niiden merkitystä elämäänsä ja palaa muuttuneena ihmisenä.

Yksilö on rajaus; mutta vain jäsennys kokonaisuudesta.

Elämän pyhiinvaellus

Rajaus on symboli; symboli on rajaus. Symboli kantaa itsessään sitä todellisuutta, johon se viittaa; symbolin kautta osallistutaan Merkitykseen.

Pyhiinvaellus on symboli elämästä ja samaan aikaan tuon elämän osa, toteuttaja. Historiassa ja monen uskonnon parissa nykyäänkin pyhiinvaellus on ollut ennen kaikkea muutosmatka. Siirtymä elämänvaiheesta toiseen: tietty rajaus, jonka jälkeen on erilaista kuin sitä ennen.

Nykyäänkin pyhiinvaelluksen määrittäjänä voisi käyttää sen muutosvoimaa. Jos mikään ei muutu vaelluksella, on sitä vaikea kutsua pyhiinvaellukseksi. Pyhiinvaeltaja on tietyllä tavalla eri henkilö palatessaan kotiin. Se, mikä tuo muutos on ja tulee olemaan, selkenee ehkä vasta vuosien myötä, eikä aina tarkasti tiedostettuna sittenkään.

Protestanttisessa kristinuskossa pyhiinvaelluksen suuri voima on kenties juuri sen yhteydessä koko elämän pyhiinvaellukseen. Pyhiinvaellus muuttaa, muistuttaa arvostamaan elämän pyhää luonnetta. Pyhiinvaelluksen päämäärä on entistä enemmän arjessa, vaikka perinteinen muutosmatkakin siihen tähtäsi.

Lopulta pyhiinvaellus on vaellusta kuolevaisuudessa ja rajallisuudessa. Rajattu jakso muistuttaa kaiken rajallisuudesta. Kuten päivällä on alkunsa ja loppunsa, on myös vaelluksella; ja koko maanpäällisellä vaelluksella. Elämä on toivioretki. Lähteminen ja perillepääsy ovat äärimmäisen syviä vertauskuvia; ja samalla symbolisuudessaan jo osia perimmäisestä lähtemisestä ja perillepääsystä.

Ei ole sattumaa, että pyhiinvaeltajien vanhaa tunnuslaulua lauletaan hautajaisissa, tai jouluna, joka on suurempi kuolevaisuuden juhla kuin usein ajatellaan.

Maa on niin kaunis
kirkas luojan taivas
ihana on sielujen toiviotie.
Maailman kautta kuljemme laulain
taivasta kohti matka vie.

Kiitävi aika, vierähtävät vuodet
miespolvet vaipuvat unholaan
kirkasna aina sielujen laulun
taivainen sointu säilyy vaan.

Härlig är jorden,
härlig är Guds himmel
Skön är själarnas pilgrimsgång
Genom de fagra riken på jorden
Gå vi till paradis med sång.

Tidevarv komma, tidevarv försvinna
Släkten följa släktens gång
Aldrig förstummas tonen från himlen
I själens glada pilgrimssång.

Voisiko itseä suurempaan liittymisen ilmaista syvemmin? Sukupolvien ketjun, rajallisuuden, rytmin, elämän pyhiinvaelluksen?

Pyhiinvaeltaja on yksilö; hän etsii itseään, mutta löytää hänet yhteydestä kaikkeen – lopulta Jumalaan. Hän etsii Pyhää – ja löytää itsensä osallisena pyhyydestä. Rajattu ja rajallinen ovat yhdessä, yhteydessä – yhteisössä.

Hän etsi itseään: sitä, kuka ja mitä hän on. Hän vaelsi ympäri maan, kysellen ihmisiltä: ”Kuka minä olen?” Mutta kukaan ei osannut antaa vastausta, joka olisi tyydyttänyt häntä.
Lopulta hän saapui suuren meren rantaan. Aava samaan aikaan kiehtoi ja pelotti häntä. Hän päätti lähteä kahlaamaan. Se tuntui hyvältä – mutta pian hän huomasi jotain. Hän liukeni hiljalleen mereen! Hän oli suolanukke, mutta ei ollut tiennyt sen merkitystä.
Hän kohotti sulautuessaan katseensa, hymyili, ja sanoi:
”Nyt minä tiedän, kuka minä olen.”
- Anthony de Mellon kertomaa vanhaa tarinaa mukaillen


Suositeltua kirjallisuutta:
Sheldon Kopp: Jos tapaat matkallasi Buddhan, tapa hänet! – Psykoterapeuttinen pyhiinvaellus
Rene Gothoni: Tuntematon pyhiinvaeltaja
Henry David Thoreau: Kävelemisen taito


Jälkikirjoitus: Pyhä-painopiste ja pyhiinvaellus

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuosien 2010-2012 painopiste, Pyhä, johtaa pohtimaan erityisen ja yleisen pyhän suhdetta. Professori Risto Saarinen on suositellut kirkolle ennen kaikkea ”täsmäpyhän” pohtimista ”yleispyhän” sijaan (Kotimaa Suola, 2010).

Tässä kirjoituksessa esitetty pyhiinvaelluksen näkeminen rajauksena, joka palvelee rajatonta, on mielestäni hedelmällinen lähtökohta pyhyydestä puhumiselle laajemminkin. Kristinuskoon sisältyy sekä ajatus kaiken pyhyydestä (vrt. esim. Lutherin ubikviteettioppi eli Jumalan läsnäolo kaikessa) että erityisten pyhän kohtaamisen paikkojen ja hetkien korostus.

Jeesus jatkoi ja kehitti edelleen juutalaisuuden hartausperinnettä, aikojen pyhittämistä. Kristinuskossa sakramenttien ja jumalanpalveluksen korostaminen piirtää esiin erityisen pyhän merkitystä. Yleisen ja erityisen ilmoituksen käsitteiden pohtiminen on nähdäkseni erittäin ajankohtaista – eikä vähiten uhkaavan ympäristökriisin vuoksi. Kyse on maallisen ja taivaallisen yhteenliittymisestä: ikivanhasta teologisesta kysymyksestä Rajattoman läsnäolosta Rajallisessa (finitum capax infiniti!).

Tällä on yhteytensä myös Raamatun tulkintaan, johon nykypäivän uskonnollisten kiistakysymysten juuret johtavat. Pohjimmiltaan on oikeastaan kyse Jumalan Sanan tulkinnasta. Juutalaisuus ja kristinusko ovat historiallisesti aina lähteneet siitä, että Jumala ilmoittaa itsensä muuallakin kuin pyhissä kirjoituksissa, vaikka niillä onkin aivan erityinen asema. Jumalan Sana, ”viesti”, joka on samaan aikaan olemuksellinen ja viestinnällinen (kommunikoiva!), kytkeytyy aineelliseen maailmaan – tai oikeastaan maailmaan, joka on samaan aikaan aineellinen ja hengellinen, erottamatta. Kristinusko on kokonaisvaltaista uskoa. Pyhiinvaellus todistaa kokonaisvaltaisesta elämän pyhiinvaelluksesta, joka on Pyhässä Kolminaisuudessa kulkemista.

Julkaistu Crux-lehden numerossa 2/2011 hivenen lyhennettynä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti